Следвайте Гласове в ТелеграмУкраинският президент Володимир Зеленски пристигна със самолет във

...
Следвайте Гласове в ТелеграмУкраинският президент Володимир Зеленски пристигна със самолет във
Коментари Харесай

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заявиха съюзниците, но няма да я поканят за член на алианса

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Украинският президент Володимир Зеленски дойде със аероплан във Вилнюс, с цел да се включи в почналата през днешния ден двудневна среща на върха на НАТО, съобщи Ройтерс. По-рано през днешния ден той сподели, че не вижда подготвеност от страна на НАТО да предложения Украйна за собствен член, прибавя Българска телеграфна агенция. Оказа се тъкмо по този начин.

Междувременно украинският министър на защитата Олексий Резников също дойде в литовската столица за срещата на алианса, заяви Франс прес. " Основната ни цел е пълноправно участие ", сбит бе Резников пред журналистическите камери при идването си.

Малко по-късно на срещата си на върха във Вилнюс страните от НАТО се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в алианса, само че няма да насочат публична покана към страната да се причисли, съобщи организация ДПА, като се базира на декларация, с чието наличие се е срещнала.

" Бъдещето на Украйна е в НАТО ", акцентират съдружниците. В същото време те няма да насочат на срещата в литовската столица покана към някогашната руска република да се причисли към алианса.

Това решение значително дава отговор на упованията.

Румъния поддържа опростяване на процедурата за банкет на Украйна в НАТО

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи през днешния ден на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, че страната му поддържа опростяване на процедурата за банкет на Украйна в пакта, съобщи организация Аджерпрес.


Йоханис сподели, че Румъния поддържа премахването на Плана за деяние за Украйна, с цел да се понижи вероятно срокът, в който страната може да стане член на НАТО.

" Да, аз поддържам отхвърли от този проект за деяние. Обсъдих въпроса и с генералния секретар (на НАТО), имахме диалози и неофициални срещи и болшинството сме съгласни да опростим процедурата в тази ситуация на Украйна ", сподели румънският президент.

Той бе запитан също дали е допустимо по едно и също време с Украйна и Република Молдова да получи във Вилнюс вероятност за доближаване към НАТО, прибавя Българска телеграфна агенция.

" Молдова има записан в конституцията статут на неутралитет; когато реши да промени тази позиция, въпросът може да бъде подложен без никакъв проблем ", отговори Йоханис.

Франция ще достави на Украйна ракети с огромен обхват на деяние " Сторм шадоу ", Норвегия усилва помощта с 239 милиона $

Франция ще стартира да доставя на Украйна ракети с огромен обхват на деяние, което ще разреши на силите на Киев да се пазят, съобщи през днешния ден президентът Еманюел Макрон, представен от Франс прес.

Става въпрос за крилати ракети " Сторм шадоу ", разработвани взаимно от Англия и Франция, за които френските въоръжени сили употребяват наименованието " Скалп ". Тези ракети са с далекобойност над 250 км, което надвишава обсега на всички други оръжия, изпратени до момента на Киев от западните страни. Те могат да доближават зоните в Източна Украйна, следени от съветските сили.

" Решихме да доставим нови ракети, които дават опция на Украйна да нанася удари в дълбочина ", сподели Макрон при идването си за срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс.

" Смятам, че това, което е значимо за нас през днешния ден, е да изпратим обръщение за поддръжка на Украйна, за единение на НАТО и за решителна позиция, че Русия не може и не трябва да завоюва тази война ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

С тази стъпка Париж ще последва решението на Лондон да достави управляеми ракети въздух-земя, способни да поразяват неподвижни цели на огромно разстояние. Досега Франция изключваше тази опция заради риска ракетите да бъдат употребявани на съветска територия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Ракетите " Стром шадоу " ще бъдат доставени " при съблюдаване на яснотата и последователността на нашата теория, което ще рече да се даде опция на Украйна да пази своята територия ", изясни Еманюел Макрон, изключвайки индиректно опцията ракетите да бъдат употребявани за нанасяне на удари по Русия.

Според профилираното списание " Международна защита и сигурност " Франция разполага с " под 400 " такива ракети.

Първите ракети " Сторм шадоу " към този момент са били доставени в Украйна, заяви френски боен източник, представен от Франс прес.

Междувременно Норвегия ще усили военната си поддръжка за Украйна с 2,5 милиарда крони (239 милиона долара) до общо 10 милиарда крони, съобщи Ройтерс, като се базира на държавното управление на скандинавската страна.

В държавно изказване се споделя, че страната ще усили също приноса си към фонд на НАТО за поддръжка на Украйна с до 300 милиона крони годишно.

" Украйна води отбранителна война в този момент. Именно в този момент (помощта, бел. ред.) е в действителност нужна ", съобщи норвежкият министър председател Юнас Гар Стьоре пред норвежки медии в коридорите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Сумата от 2,5 милиарда крони ще бъде взета от многогодишния пакет на стойност 75 милиарда крони, който скандинавската страна възнамерява да отдели за гражданска и военна помощ за Украйна за интервала 2023-2027 година, показва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Норвегия е една от страните, които доставиха на Украйна танкове " Леопард 2 " (Leopard 2) - осем броя, както и други бронирани машини, системи за залпов огън и артилерийски снаряди.

Скандинавската страна се възползва от внезапното повишаване на цените на въглеводородите след началото на спора в Украйна, като през предходната година се трансформира в главен снабдител на природен газ за Европа.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР